מקרקעין ונדל"ן

מקרקעין ונדל"ן


משרד עו"ד שירה איזנשטטר מספק מגוון רחב של שירותים בתחום

המקרקעין והנדל"ן:

 

  • ליווי רכישת דירה מקבלן
  • מכירת דירה
  • רכישת דירה יד שנייה
  • חוזה שכירות
  • העברת זכויות במקרקעין ללא תמורה
  • העברת זכויות במקרקעין אגב גירושין
  • מכירה באמצעות ייפוי כח
  • מכירה ככונסת נכסים
  • ניהול מקרקעין
  • מכירת דירות שהתקבלו בירושה

 

חשיבות ליווי על ידי עו"ד:

יש חשיבות גדולה לליווי של כל פעולה במקרקעין על ידי עורך דין.

רכישת מקרקעין או השכרת נכס או העברת זכויות במקרקעין הינה פעולה שאנחנו עושים פעם או פעמיים בחיים. אין זו פעילות שגרתית של רוב האנשים וההשלכות של המעשים והפעולות שלנו אינן תמיד ברורות או ידועות מראש ולכן כדאי להתיעץ עם איש מקצוע לפחות על מנת שינחה את הפעולה וייעץ.

יש השלכות רבות לדרך בה אנחנו עושים פעולה במקרקעין ויש לדאוג שהפעולה תסתיים עד הסוף ובדרך הטובה ביותר עבורנו. אם לא נדאג שרישום המקרקעין יסתיים על שמנו אצל לשכת רישום המקרקעין (בטאבו) יתכן והזכויות שלנו אינן מוגנות ויכול לבוא אחר ולטעון לזכויות בנכס. 

כמו כן יש השלכות מיסוייות לדרך הפעולה שלנו במקרקעין, לדיווח לרשויות מיסוי מקרקעין, לשאלה אם אנחנו זכאים לפטור מאחד ממיסי המקרקעין, ולבחירה בין פטורים שונים להם אנחנו זכאים על מנת למקסם את הפטורים שהמדינה מאפשרת לנו לקבל וליהנות מהם בצורה הטובה ביותר עבורנו.

אפילו כשאנחנו קונים דירה מקבלן חשוב להתיעץ עם עו"ד מטעמנו. נכון שהקבלן מחייב אותנו בשכר טרחת עו"ד אך זהו עו"ד הפועל לטובת הקבלן ואשר עבורנו עושה בעיקר את פעולת הרישום בבוא היום. פעולה החשובה בפני עצמה אך איננה מחליפה ייעוץ משפטי לגבי חוזה הרכישה. עלינו לקבל ייעוץ מהן הזכויות שלנו מול הקבלן, מה החוק דורש מהקבלן עבורנו וכיצד המחוקק עוזר לנו להגן על הכספים שאנחנו משלמים לקבלן הרבה לפני שהדירה מוכנה והרבה לפני שאנחנו מקבלי חזקה בה.

וכך גם כשאנחנו "סך הכל" רוצים לתת מתנה לאחד הילדים שלנו ולהעביר לו את הזכויות בנכס מסוים, יש לכך השלכות רבות שיש לקחת בחשבון ולהתחשב בהם לפני שאנחנו מחליטים לעשות זאת וכמובן שיש לדעת מהי הדרך הנכונה לעשות זאת. האים כדאי להעביר נכס על שמו של קטין? האים צריך להודיע ולדווח על העברת זכויות? למי? האים זה כרוך בתשלום מיסי מקרקעין? איך אפשר לתכנן את ההעברה כדי שאולי לא יחול חיוב במיסים? האים יש הנחה במיסוי בהעברה כזאת?



לכל פעולה במקרקעין יש השלכות רבות וכדאי לעשות זאת לאחר התיעצות עם אנשי מקצוע, ובראשם עו"ד, ולאחר שנלקחו בחשבון כל היתרנוות והחסרונות בביצוען. 

במשרד תקבלו ייעוץ מקצועי ומקיף בכל הנושאים הקשורים לכל פעולה במקרקעין. עוה"ד מקפידה להשתתף בהשתלמויות בנושא מקרקעין ומיסוי מקרקעין באופן קבוע על מנת להתעדכן בשינויי החקיקה ובהחלטות הרשויות הקשורות לעניינים אלה והכל על מנת לתת את היעוץ הטוב ביותר והנכון ביות בנסיבות של כל אחד ואחד מהלקוחות, כל אחד על פי צרכיו. 


העברת זכויות אגב גירושין:

בני זוג אשר בבעלותם המשותפת דירה והינם נמצאים בהליך של פרידה וחלוקת הרכוש ביניהם יכולים להעביר את הזכויות בדירה, אגב גירושין, לבן הזוג השני, בתמורה או שלא בתמורה.

אחד מהדברים שבני זוג צריכים להחליט לגביהם זה האם למכור את הדירה או שמא אחד מהם ימשיך לגור בה תקופה מסוימת, לדוגמא, עם הילדים ועד שיגדלו, או שמא אחד מהם מתכוון לרכוש את חלקו של האחר.

במקרה ובו אחד מבני הזוג רוצה לרכוש את חלקו של האחר בדירה, יש צורך לבצע את העברת הזכויות ולעדכן את הרישום במקום בו רשומות זכויות הבעלות בדירה, בין אם זה בטאבו - בלשכת רישום המקרקעין, ובין אם זה אצל מנהל מקרקעי ישראל.

העברה זו איננה נחשבת עסקה והיא פטורה ממס שבח (למוכר את זכויותיו) וממס רכישה (לרוכש הזכויות).

כל עוד הרישום לא מתוקן ולא מעודכן, הרי שהעברת הזכויות לא הושלמה ובעל הזכות בדירה נמצא בסכנה לפגיעה בזכויותיו, הן מצד צד שלישי שיעקל או ישעבד את זכויותיו של בן הזוג שעדיין רשום כבעלים של הדירה והן מצד קונה פוטנציאלי וכו'. חשוב מאוד שהרישום ישקף את העובדות לאישורן ואין לדלג על כך.


זכרו: הרישום בטאבו הוא הקובע ולכן כדאי שיהיה נכון.

רכישה מיד שניה

רכישה מיד שניה:

תפקידו של עוה"ד ברכישה של דירה מיד שניה (דהיינו מבעלים קודמים בשונה ולהבדיל מרכישה מקבלן) הינו:

כאשר הלקוח הוא הרוכש:

א.  לבדוק את הזכויות של המוכר במקרקעין. האם הוא באמת הבעלים? מה טיב הזכות שיש לו במקרקעין, האים זו בעלות או חכירה?  האים ישנן הערות או מגבלויות כלשהן על זכויותיו? וגם אם יש כיצד ניתן לוודא שאלה יוסרו לפני שהמכירה תתבצע ולפני שמלוא התמורה תעבור לידיו של המוכר?

ב.  לנהל מו"מ בגין חוזה הרכישה, תנאי הרכישה.  עורך הדין איננו מתערב בפאן הכלכלי של הרכישה, זאת אומרת אין זה תפקידו להגיד ללקוח שלו שהוא משלם הרבה עבור הנכס ביחס לנכסים אחרים או להגיע עבורו להסכמות כלכליות אך בהחלט זה תפקידו של עוה"ד לבדוק את החוזה ולדאוג שכל רצונותיו של הקונה וכל ההסכמות בין הצדדים מוצאים את ביטויים הנכון בחוזה. 

תפקידו של עוה"ד לוודא שהתנאים שהסכימו עליהם הצדדים רשומים כמו שצריך, שאין הם נוגדים את החוק ושכל מה שנחוץ על מנת להשלים את העסקה מופיע בחוזה, וגם להנחות את הלקוח מה מקובל ומה רגיל וכיצד דברים אלה נעשים.

ג.  לרשום מיד לאחר החתימה על החוזה הערת אזהרה לטובת הרוכש אצל לשכת רישום המקרקעין. הערה זו תבטיח במידת האפשר שלא יבוא קונה אחר ולא ידע מכך שהמקרקעין הללו נמכרו כבר ושכלפי כולי עלמא יוודא דבר הרכישה.

ד.  לדאוג לקבלת כל האישורים הנחוצים. בסופו של דבר הרוכש רוצה שהזכויות במקרקעין שהוא רכש יהיו על שמו. תפקידו של עוה"ד לדאוג לכך שכבר בחוזה יתחייב המוכר למסור לידי הקונה את כל האישורים הנחוצים ואת כל הטפסים הנחוצים לשם העברת הזכויות, כגון: אישור להעברת הזכויות מאת הרשות המקומית, אישורי מיסים, שהרי בלי זה לא יוכל הרוכש לרשום הזכויות על שמו!

בנוסף על עורך הדין לקבל את האישורים, לאסוף אותם ולהשתמש בהם לשם רישום הזכויות בנכס על שם הרוכש.

ה.  לרשום את הזכויות על שם הרוכש.  התפקיד האחרון של עוה"ד הינו לוודא שהרישום של הזכויות יתבצע על שם הרוכש בצורה מדויקת.


כאשר הלקוח הוא המוכר:
א.  ניסוח הסכם המכר. עורך הדין יושב עם המוכר ומברר מהם התנאים שלו למכירה, מתי הוא יכול לפנות את הדירה, מה התמורה שתתקבל, כיצד התמורה תשולם, האים התשלומים מתאימים לתשלומים שהמוכר מתחייב אליהם בעסקה בה הוא רוכש נכס אחר?

ב.  ניהול מו"מ: עורך הדין מנהל את המו"מ מול עוה"ד של הרוכש, כאשר גם כאן אין הכוונה לניהול מו"מ כלכלי, את גובה התמורה או את המחיר עבור הנכס יחליטו הצדדים ביניהם. אך יש לעבוד מול עוה"ד של הרוכש על מנת להגיע לנוסח מוסכם של הסכם המכר.

ג.  תנאי תשלום: עורך הדין ינחה את הלקוח שלו, המוכר, מהם תנאי תשלום מקובלים, מה הגמישות האפשרית ומה המחיר כולל. האים זה כולל גם ריהוט שישאר בדירה? מזגן? נברשות? וכו' וכן יעזור ללקוח להבין מהם צרכיו על מנת להגיע לתנאי תשלום אידיאליים עבורו.

ד.  ניסוח טפסים והשגת אישורים:  על עוה"ד של המוכר לנסח את כל טפסי הלוואי לעסקה, יפויי הכח, שטרות לטאבו וכו'. כמו כן עליו להשיג את כל האישורים שהקונה זקוק להם לשם רישום הזכויות בנכס על שמו.


רכישה מקבלן:

כדאי להתייעץ עם עו"ד גם במקרה של רכישת דירה מקבלן. נכון, יש עו"ד לקבלן שיעזור לכם למלא את הטפסים הנחוצים ושיסביר לכם מהותה של העסקה ואולי אף יעשה נספח תיקונים על פי בקשותיכם, אך עוה"ד הזה הוא בראש ובראשונה עו"ד של הקבלן וכיוון שכך עדיף גם שיהיה לכם עו"ד משלכם. ומה הוא יעשה?

עו"ד שלכם יבדוק עבורכם את הזכויות של הקבלן בקרקע, האם הוא הבעלים או שיש בעלים נוספים? ומה דעתם של הבעלים הנוספים? האם יש אישור שלהם לבניה? האם נתנו הסכמתם לרישום הערת אזהרה? מה אחוזי הבעלות שיישארו להם לאחר גמר הבניה?

עוה"ד גם ייגש לעירייה המקומית ויבדוק גם שם מה הזכויות של הקבלן, האם ניתנו היתרים לבניה? האם ההיתרים מצורפים להסכם? האם הבניה המותרת בהיתר תואמת את ההבטחות של הקבלנים אליכם?

כמו כן המחוקק (בעקבות פרשות כמו "פרשת חפציבה") קבע הגנות מסוימות בחוק לטובת רוכשי דירות. יש לבדוק שהגנות אלה מופעלות, שאתם לא מוותרים עליהם במשהו בחוזה עצמו. עיקר ההגנות הן בענין הגנה על הכספים שאתם משלמים לקבלן במהלך הבניה. הרי הקבלן זקוק לכספים שלכם על מנת לבנות ולכן אי אפשר ברוב המקרים לחכות עד לסוף הבניה ורק אז לשלם כנגד קבלת החזקה בנכס ומכאן שיש להבטיח את כספכם למקרה שהקבלן לא משלים את הבניה ונותרתם עם חצי דירה.

רוב האנשים קונים דירות מספר פעמים מועט בחייהם. נכון שזה יקר ועולה הרבה כסף אך ההוצאה עבור שירותיו של עו"ד שכל מעייניו יהיו עבורכם היא זניחה לעומת עלות הרכישה עצמה וכדאי שהיא תהיה כמה שיותר בטוחה. הרי מובן מאיליו שלא תרצו לסכן את השקעתכם בדירה בגלל השקעה אפסית נוספת בשירותיו של עו"ד.


לקביעת פגישת ייעוץ התקשרו >

Share by: